Akademisyenimizin Uluslararası Başarısı

Son Güncelleme Tarihi : 30.10.2018 11:35:27

Okulumuzun Sosyal Hizmet Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Deniz ŞARLAK'ın İngilterede yürütmüş olduğu proje ödüle layık görülmüştür. Hocamızı başarısından dolayı kutluyor, başarıların devamını diliyoruz.

MOMENTS/ANLAR PROJESİ

İngiltere Kadın Platformu yönetiminde, Queen Mary Üniversitesi Klinik Psikologu Özlem Eylem’in yürütücülüğünde, Queen Mary Üniversitesi Mind in Society Centre (Londra) Lifetime Learning Charity (Londra), Hercules Construction (Londra), Yrosho Film (Türkiye), Kadınsal Hareketler Bunlar (Türkiye), Psikiyatris Dr. Aynil Yenel  tarafından desteklenen üniversitemiz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu müdür yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Deniz ŞARLAK’ın araştırmacı olarak görev yaptığı “Moments/Anlar” projesi 13 Ekim 2018 tarihinde Londra Lifetime Learning Charity proje çıktıları (kısa film sunumu, sergi)  panel ve atölye çalışmaları ile sunulmuştur. Queen Mary Üniversitesi tarafından “Community engagement awards in individual award for community engagement” kategorisinde Moments/Anlar projesi finale kalan 3 proje arasına girmiştir ve sonuçlar 27 Kasım 2018 tarihinde Londra’da düzenlenecek olan törende açıklanacaktır.

Proje hakkında bilgi: İntihar, önlenebilecek bir davranıştır. Tüm toplumda insanların intihara eğilimini artıran etkenlerin belirlenerek ortadan kaldırılması, “birincil düzey önleme” hedefi olarak belirlenir. Tıbbın her alanında olduğu gibi, birincil önleme toplum düzeyinde uygulanır ve bir hastalık ya da belirtinin ortaya çıkmasının engellenmesi en verimli yaklaşımdır. İntiharın birincil düzeyde önlemesinde temel odak, toplum içerisindeki intihar eğilimlerini azaltmaktır. Birincil önleme, çevresel risk etkenlerinin azaltılması ve kişisel kaynakların artırılması ile mümkündür. İntihar olgularının yaklaşık %90’ına bir ruhsal hastalık eşlik etmektedir. Bu nedenle ruhsal hastalıkların erken dönemde saptanması ve intihar riski olan bireylerin uygun şekilde tedavi edilmesi ayrı bir önem kazanmaktadır. Ancak, intiharla ilişkili damgalanma, intiharların saklanması, riskli bireylerin uygun ruh sağlığı hizmetlerine ulaşmasını engellemektedir.  Toplumun ruhsal hastalıklar ve intihar konularında sağlıklı bilgilenmeleri bu damgalanmayı azaltacaktır. Dünya Sağlık Örgütü tüm ülkelerin ulusal intihar önleme programları olmasının önemine vurgu yapmaktadır. İntiharları önlemeye yönelik, intiharın psikolojik ve sosyal boyutlarını içine alan kapsamlı projelere ihtiyaç bulunmaktadır. Moments/Anlar projesi ile toplumun ruhsal hastalıklar ve intihar konusunda bilgilendirilmesi için başta sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler, eğitimciler, avukatlar, ruh sağlığı uzmanları aracılığıyla kendini ifade edemeyen insanlara içindeki gücü fark etmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Projenin sunulduğu hafta içinde Londra’da intihar vakalarını önlemek için İntihar bakanlığı kuruldu.

Posta Adresi: Cumhuriyet Mahallesi İnönü Caddesi No:117/1 Seydikemer / MUĞLA
e-posta: subyo@mu.edu.tr